Prikaz naoružanja, vojne opreme i dela sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2023“

Petak, 15.9.2023 | Kultura i tradicija
Povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, danas je u Nišu održan prikaz naoružanja, vojne opreme i dela sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2023“.

Prikaz je obišao vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić, zajedno s ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

Vrhovni komandant je nakon završenog prikaza čestitao ministru Vučeviću i generalu Mojsiloviću, ali i svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i okupljenima Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

— Živimo u ne lako vreme u koje gotovo nikada nema dobrih vesti, ali Srbija je danas mnogo snažnija i mnogo jača nego što je do pre samo nekoliko godina bila i nastaviće da se razvija, ne samo u vojnom smislu, već i u privrednom smislu i u smislu broja zaposlenih i izgrađenih kilometara puta, pruga, kao i novih bolnica i škola. To je ono čime možemo da se dičimo i to je ono što našoj zastavi, slobodi i našem jedinstvu daje smisao — naglasio je predsednik Vučić.

On je čestitao praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave svim građanima i Srbima širom sveta.

— Ma koliko granica da nas deli, niko ne može da nam uzme pripadnost istom rodu, to je isti srpski jezik, to je ista srpska trobojka — crveno-plavo-bela. Toga se nikada nećemo odreći i uvek ćemo pripadati istom narodu i sa ponosom to isticati — poručio je predsednik Vučić.

Govoreći o Vojsci Srbije, on je istakao da smo i danas i prethodne nedelje dobili značajna pojačanja u oruđu i oružju i da će tek toga biti.

— Nastavljamo da se razvijamo, ogroman novac ulažemo, neproporicionalno veliki u odnosu na našu ekonomsku snagu. Ali, mi smo jedina vojno neutralna zemlja u ovom delu, to je slučaj i sa Bosnom i Hercegovinom, ali de fakto u potpunom okruženju zemalja koje pripadaju jednom vojnom bloku. Želimo ljubomorno da čuvamo svoju vojnu neutralnost i da sami brinemo o svom nebu, svojoj zemlji i deci, i to ćemo nastaviti da radimo i u budućnosti. Nećemo da pripadamo nijednom bloku. Dičimo se činjenicom da smo slobodna i slobodarska zemlja, i dičimo se svojom crveno-plavo-belom trobojkom, i dičimo se svojom snažnom i sve efikasnijom vojskom. Neka živi Srbija i srećan praznik svima — poručio je predsednik Vučić.

Na današnjem prikazu u Nišu bili su izloženi borbeni i neborbeni sistemi, brojno naoružanje, vojna oprema, kao i proizvodi srpske odbrambene industrije.

Pripadnici Vojske Srbije demonstrirali su deo svojih sposobnosti, od upravljanja borbenim vozilima, preko borilačkih veština, rukovanja hladnim oružjem, savlađivanja vertikalnih prepreka, rada s vojnim službenim psima, do spuštanja iz helikoptera uz pomoć veračkog užeta i padobranskih skokova.

Prikaz je upotpunjen naletom aviona i helikoptera Rantog vazduhoplovstva i PVO.

Povezane vesti