Počela vežba inžinjerijske čete opšte namene Stena 03

Utorak, 25.9.2018 | Obuka

U bazi „Jug“ kod Bujanovca juče je počela petodnevna taktička vežba „Stena 03“ i samoevaluacija nivoa 2 inžinjerijske čete opšte namene 310. inžinjerijskog bataljona iz Prokuplja.

Vežbom rukovodi načelnik štaba Komande Treće brigade kopnene vojske pukovnik Dragan Antić, koji je na otvaranju vežbe svim učesnicima poželeo uspeh i ostvarivanje odličnih rezultata. 

Cilj vežbe je provera stanja opreme i ocenjivanje operativnih sposobnosti deklarisane inžinjerijske čete prema standardima i procedurama Koncepta operativnih sposobnosti. Prokupački inženjerci će tokom vežbe izvršavati složene taktičke zadatke koji ih mogu očekivati u multinacionalnim operacijama, kao što su obezbeđenje kretanja konvoja sa humanitarnom pomoći, evakuacija povređenih i obolelih vazdušnim putem, pružanje prve pomoći, izgradnja i održavanje puteva i mostova, izgradnja kampova, zaklona i skloništa,  uspostavljanje civilno-vojne saradnje.

Samoevaluaciju nivoa 2 i ocenjivanje operativnih sposobnosti deklarisane inžinjerijske čete opšte namene realizuje dvadesetšestočlani multinacionalni evaluatorski tim pod rukovodstvom pukovnika Marija Arbutine iz Uprave za operativne poslove (J-3) Generalštaba Vojske Srbije. U sastavu tima, osim pripadnika Vojske Srbije, su evaluatori iz oružanih snaga Azerbejdzana, Austrije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, uz podršku dvočlanog posmatračkog tima iz NATO komandi združenih snaga u Napulju i Brunsumu.

Otvaranju vežbe prisustvovao je zamenik komandanta Treće brigade pukovnik Slađan Stamenković, predstavnici Komande Kopnene vojske, komandanti jedinica iz garnizona kao i predstavnici Crvenog krsta iz Bujanovca.

Koncept operativnih sposobnosti predstavlja jedan od oblika saradnje zemalja članica programa Partnerstvo za mir, čijom primenom Vojska Srbije dostiže standarde interoparabilnosti i razvija operativne sposobnosti deklarisanih jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama.

Tokom narednih dana prikazu sposobnosti jedinice na vežbi prisustvovaće strani vojni predstavnici akreditovani u Srbiji.

Povezane vesti