Taktička uvežbavanja specijalnih snaga Vojske Srbije

Utorak, 9.4.2024 | Obuka
Specijalne snage Vojske Srbije koje učestvuju na združenoj taktičkoj vežbi s bojevim gađanjem „Vihor 2024“ započele su sa realizacijom taktičkih vežbi i uvežbavanja na više lokacija van rejona mirnodopskog baziranja.

Borbeni timovi iz sastava Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“,  uz podršku helikopterske jedinice Ratnog vazduhoplovstva i PVO, realizuju zadatke u pokretu i uvežbavaju izvođenje specijalnih dejstava u protivterorističkoj operaciji u ruralnoj sredini.

Rešavanjem složenih taktičkih zadataka, pripadnici jedinice usavršavaju postupke i procedure prilikom pretresa terena, okruženja i uništenja terorističkih grupa, primenu aktivnih i pasivnih mera protiv uočenih bespilotnih letelica i daljinski pilotiranih vazduhoplova i medicinsku evakuaciju vazdušnim putem.

Jedinice 63. padobranske brigade uvežbavaju vertikalni manevar, uz posedanje novih rejona baziranja u pripremi za sledeće etape vežbe, dok timovi 72. brigade za specijalne operacije realizuju obuku za borbu u ruralnoj sredini.

Istovremeno u ovoj fazi vežbe, druge angažovane snage Vojske Srbije po planiranoj dinamici realizuju pripremne aktivnosti za operativni razvoj u zonama svojih odgovornosti, izvršavajući pritom raznovrsne taktičke zadatke u pokretu. 

Vežbovne aktivnosti snaga Vojske Srbije, uz svakodnevno povećanje njihovog intenziteta i složenosti, realizovaće se do 21. aprila na stalnim i privremenim poligonima Vojske Srbije. Cilj dvonedeljne združene vežbe je dalje unapređenje osposobljenosti komandi i jedinica za pripremu i izvođenje borbenih operacija, za organizovanje sadejstva, saradnje i zaštite snaga, kao i za kontrolu teritorije i logističku podršku snaga u zoni operacije.

Povezane vesti