Patrijarh srpski Porfirije uručio ikone Gardi

Petak, 10.3.2023 | Iz jedinica
Patrijarh srpski gospodin Porfirije uručio je danas Gardi Vojske Srbije ikone Svetog Đorđa i Svetog despota Stefana koje je bratstvo manastira Kovilj darivalo ovoj jedinici.

Uručenju ikona, koje su od danas deo bogoslužbenog prostora Garde, prisustvovali su potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Ministar Vučević je rekao da je danas značajan dan za sve pripadnike Garde, za Vojsku Srbije i Ministarstvo odbrane i najavio da će se posebno obeležiti deset godina od povratka verske službe u kasarne i vojne objekte.

Patrijarh srpski Porfirije je istakao da je danas emotivno ganut, jer se nalazi  u prostorima Vojske Srbije koji su mu bliski i domaći, budući da je uz blagoslov Svetog sinoda od 2001. godine angažovan na uspostavljanju svešteničke službe u vojsci i njenom vraćanju na mesto koje joj pripada.

Komandant Garde brigadni general Nikola Dejanović zahvalio je na darovanim ikonama, ističući da ih pripadnici jedinice prihvataju kao zaostavštinu za sve generacije budućih gardista i za sve koji su se zavetovali i posvetili svoje živote za služenje i za odbranu naše otadzbine Republike Srbije.

Bila je ovo prva poseta patrijarha Porfirija Gardi Vojske Srbije, tokom koje je osim bogoslužbenog prostora Garde, obišao i spomen-sobu jedinice.

Povezane vesti