Letačka obuka kadeta na školskom avionu „lasta“

Petak, 1.4.2022 | Obuka
Na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici u toku je letačka obuka kadeta Vojne akademije studijskog programa Vojno vazduhoplovstvo na školskim avionima „lasta“.

Cilj obuke koju realizuju nastavnici letenja iz sastava 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile je osposobljavanje kadeta četvrte godine Vojne akademije za samostalno letenje na ovom tipu vazduhoplova, što je ujedno i preduslov za dalji nastavak usavršavanja na školsko-borbenom avionu „supergaleb“ G-4.

Programom su obuhvaćeni različiti razdeli letačke obuke, od osnovnog, navigacijskog, akrobatskog do instrumentalnog letenja, uz uvežbavanje sletanja i poletanja u složenijim meteorološkim uslovima. Kadeti su prethodno uspešno savladali zemaljsku pripremu za letenje i tehničku učionicu za avion „lasta“, i potpuno spremni su ušli u proces letačke obuke. 

Realizacijom obuke na školskom avionu „lasta“, a potom i na školsko-borbenom avionu „supergaleb“ G-4, još tokom studija na Vojnoj akademiji, stvoreni su uslovi da Vojska Srbije dobije mlade pilote koji su odmah po prijemu dužnosti u jedinicama spremni za napredne oblike obuke i preobuku za složenije tipove vazduhoplova. Time se unapređuje osposobljenost avijacijskih eskadrila za izvršavanje letačkih zadataka kao i ukupna sposobnost Ratnog vazduhoplovstva i PVO za izvođenje vazduhoplovnih operacija.

Povezane vesti