Obuka jedinica ABHO za učešće u multinacionalnim operacijama

Sreda, 8.9.2021 | Obuka
U kasarni „Car Lazar“ i na vojnom kompleksu „Ravnjak“ u Kruševcu u toku je obuka jedinica iz sastava 246. bataljona atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) deklarisanih za učešće u multinacionalnim operacijama po Konceptu operativnih sposobnosti.

Pripadnici ovih jedinica Vojske Srbije prolaze sveobuhvatne pripreme i kompleksnu obuku kako bi se obezbedila potpuna spremnost za izvršavanje zadataka u multinacionalnom okruženju.

U ovom periodu obučavanja realizuju se sadržaji iz taktičke, vatrene i fizičke obuke i međunarodnog humanitarnog prava. Akcenat je na temama iz oblasti radiološko-hemijsko-biološke dekontaminacije ljudi, naoružanja i tehničkih sredstava, kao i hemijske dekontaminacije zemljišta i objekata. 

Deklarisane jedinice iz sastava 246. bataljona ABHO u narednom periodu očekuju taktičke vežbe u terenskim uslovima na poligonu „Borovac“ i u bazi „Jug“, kada će biti realizovane provera i ocenjivanje interoperabilnosti i borbene gotovosti ovih jedinica.

Koncept operativnih sposobnosti je program kojim se izgrađuje, dostiže i verifikuje interoperabilnost i borbena gotovost deklarisanih jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama. Republika Srbija je u „bazen snaga“ Koncepta operativnih sposobnosti deklarisala jednu motorizovanu pešadijsku četu, jednu inžinjerijsku četu opšte podrške, dva voda vojne policije i dva voda  ABHO.

Povezane vesti