Obuka vojnika u Rečnoj flotili

Utorak, 30.11.2021 | Obuka
Na delu Dunava kod Novog Sada u toku je specijalistička obuka vojnika generacije „septembar 2021“ koji vojni rok služe u plovnim jedinicama Rečne flotile.

Vojnici ukrcani na rečne višenamenske brodove osposobljavaju se za dužnosti brodskih artiljeraca i signalista, a težište u ovom periodu je na realizaciji praktičnih oblika nastave na sidrištu, kako bi vojnici bili osposobljeni za izvršavanje zadataka na svojim borbenim stanicama, koji ih očekuju u plovidbi i tokom realizacije programskih gađanja.  

U skladu sa programom obuke, signalisti se obučavaju za slanje i prijem signala za opštebrodske pokrete i komunikaciju u združenom plovljenju, dok artiljerci stiču osnovna znanja i veštine u rukovanju i održavanju brodskih protivavionskih topova 20mm i 30mm.

Sadržaji obuke za vojnike-mornare roda rečnih jedinica su zastupljeni u oba perioda obučavanja, tako da tri četvrtine vojnog roka služe ukrcani na plovnim objektima i sredstvima rečnih odreda. U njihovo obučavanje je uključena kompletna posada, jer je za uspešnu realizaciju namenskih zadataka na brodovima neophodan timski rad i potpuna osposobljenost svakog pojedinca.

Vojnici na obuci pokazuju visoku motivaciju i zalaganje, a veliki broj njih i želju da po završetku služenja vojnog roka postanu deo profesionalnog sastava u rečnim jedinicama Vojske Srbije.

Povezane vesti