Sastanak sa ambasadorom Italije pri NATO-u

Četvrtak, 14.9.2023 | Aktivnosti NGŠ
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović primio je danas delegaciju Stalnog predstavništva Republike Italije pri NATO-u koju je predvodio ambasador Marko Peronači.

Na sastanku u Generalštabu Vojske Srbije razgovarano je o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i saradnji Vojske Srbije i Kfora, sa težištem na angažovanju italijanskog kontingenta u sastavu međunarodnih snaga u našoj južnoj pokrajini.

U razgovoru je izražena obostrana posvećenost očuvanju mira i stabilnosti i ukazano na značaj kontakata na svim nivoima između Vojske Srbije i međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji za uspešno preventivno delovanje i sprečavanje nastanka kriza na teritoriji južne srpske pokrajine.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je, govoreći o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, koju je ocenio kao nestabilnu i nepredvidivu, istakao da se od Kfora, kao jedinog legitimnog bezbednosnog aktera u Pokrajini, očekuje da prati stanje na terenu i bude prvi u lancu odgovora na svaki pokušaj ugrožavanja bezbednosti srpskog stanovništva i našeg kulturno-istorijskog i verskog nasleđa.

General Mojsilović je podsetio na niz jednostranih i provokativnih poteza koje preduzimaju privremene institucije samouprave u Prištini i ocenio da su takvi postupci u suprotnosti sa naporima koje Republika Srbija ulaže radi smirivanja situacije na terenu. 

Povezane vesti