Sećanje na srpske i grčke vojnike poginule u Prvom svetskom ratu

Ponedeljak, 11.9.2023 | Kultura i tradicija
Uz vojne počasti, danas je u Pirotu održana tradicionalna komemorativna svečanost u znak sećanja na srpske i grčke vojnike poginule u Prvom svetskom ratu i sahranjene u ovom gradu.

Delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predvodio je zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Želimir Glišović, koji je ovom prilikom položio vence na grčkom vojničkom groblju i kraj Spomenika stradalim Piroćancima u Prvom svetskom ratu. 

Vence na spomenike poginulim ratnicima položile su i delegacije Vlade Republike Srbije, ambasada Grčke i Kipra, organa lokalne samouprave i organizacija koje neguju tradicije odbrambenih i oslobodilačkih ratova.

U sastavu delegacije Vlade Republike Srbije bili su vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović i savetnik ministra odbrane Nikola Banjac.

U Pirotu je sahranjeno 7610 srpskih i 358 grčkih vojnika i oficira koji su se zajedno borili i stradali tokom Prvog svetskog rata, a njima u čast svakog septembra se organizuje zajednička srpsko-grčka komemorativna svečanost.

Povezane vesti