Pomoć Vojske Srbije ugroženim novosadskim ustanovama

Četvrtak, 8.1.2009 | Civilno-vojna saradnja

Povodom problema koji su nastali zbog energetske krize, Komanda i jedinice Prve brigade Kopnene vojske pružili su pomoć najugroženijim ustanovama u Novom Sadu.

Povodom problema koji su nastali zbog energetske krize, Komanda i jedinice Prve brigade Kopnene vojske pružili su pomoć najugroženijim ustanovama u Novom Sadu. Pre toga, komandant brigade, brigadni general Đokica Petrović prisustvovao je sastanku kriznog štaba grada Novog Sada na kome je istaknuta potreba pružanja pomoći Gerontološkom centru u Futogu. Grad Novi Sad je preko Ministarstva odbrane zatražio pomoć za tu ustanovu. U Centru sa 70 zaposlenih smešteno je 270 korisnika. Data su im na korišćenje četiri agregata za alternativno napajanje strujom.

Tokom noći 7/8. januara bez grejanja i tople vode ostali su delovi Novog Sada sa oko 100 hiljada stanovnika. Petrovaradin, u kome se nalazi i Vojnomedicinski centar Novi Sad, i više prigradskih naselja grejanje dobijaju od toplane koja nije u mogućnosti da sa gasa pređe na neki od alternativnih izvora energije.

Po rečima pukovnika dr Bratoljuba Brkljače, načelnika Vojnomedicinskoog centra, Novi Sad u toj ustanovi su odmah po najavi moguće nestašice gasa preduzeli hitne mere da se pređe na autonomni stari sistem grejanja koji koristi lož-ulje i koga su izuzetnim zalaganjem majstori 19. logističkog bataljona Prve brigade KoV tokom noći u potpunosti osposobili i pustili u rad.

Kako u VMC Novi Sad u stacionarnom delu trenutno ima još oko pedesetak slobodnih postelja u toplim bolničkim sobama, pukovnik Brkljača je stupio u kontakt sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo i ponudio slobodne smeštajne kapacitete ugroženim novosadskim bolnicama, posebno dečjim odelenjima.

U VMC ima rezervi lož ulja za nekoliko dana, ali kako se ono na tržištu trenutno može nabaviti svi pacijenti će, dok traje rusko-ukrajinski gasni spor biti adekvatno zbrinuti, potvrdio je pukovnik Brkljača.

Povezane vesti