MC „Odbrana", Vojni muzej i Rečna flotila u Noći muzeja

Subota, 18.5.2013 | Aktuelnosti

U ovogodišnjoj ponoćnoj šetnji kroz istoriju, mnogobrojni ljubitelji prestoničke Noći muzeja nisu propustili da obiđu i Medija centar „Odbrana” i Vojni muzej, koji su tradicionalno pripremili bogat program za sve poklonike te kulturne manifestacije.

U ovogodišnjoj ponoćnoj šetnji kroz istoriju, mnogobrojni ljubitelji prestoničke Noći muzeja nisu propustili da obiđu i Medija centar „Odbrana” i Vojni muzej, koji su tradicionalno pripremili bogat program za sve poklonike te kulturne manifestacije.

Kao jednu od nezaobilaznih destinacija i ove subotnje večeri posetioci su izabrali i Dom vojske u kome se Medija centar „Odbrana“ predstavio impresivnom kolekcijom umetničkih dela novosadskog kolekcionara Đure Popovića pod nazivom „Sto dela iz kolekcije Đure Popovića“.

Poštovaoci likovnog stvaralaštva u Galeriji Doma vojske bili su u jedinstvenoj prilici da pogledaju izbor iz kolekcije koja broji oko 1.000 eksponata, radova više od 300 umetnika srpske i jugoslovenske umetnosti, dela iz XIX i XX veka od kojih se mnoga prvi put prikazuju javnosti. Mnoga od njih, prema oceni likovnih kritičara, kvalitetom zauzimaju „sam vrh moderne srpske, delom i jugoslovenske umetnosti“. Istoričar umetnosti Nikola Kusovac, za ovu priliku, napravio je izbor od 100 dela, među kojima su radovi Konstantina Danila, Đure Jakšića, Steve Todorovića, Uroša Predića, Bete Vukanović, Sretena Stojanovića, Miodraga Protića i drugih.

Svako koje se ove večeri našao ispred  Doma vojske nije mogao da u atrijumu tog zdanja, uz svetlost sveće, ne primeti poseban kuriozitet ove Noći muzeja, nedavno restaurirano remek-delo Đure Jakšića „Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja“ iz 1855. godine, iz pomenute kolekcije, koje se od nastanka 1855. godine nalazilo u Rumuniji. Kao prateći program, u Atrijumu Doma VS, u posebnoj postavci, beogradska publika bila je u prilici da pogleda proces restauracije te slike.

Za sve ljubitelje ovogodišnje šetnje kroz istoriju, Dom vojske je još jednom otvorio vrata svečanih salona koja krase ovo zdanje iz tridesetih godina prošlog veka, a uz izrezbarene komade nameštaja starih majstora, posetioci su mogli da vide i stalnu postavku iz zbirke te Galerije. A da sve bude svečanije, celovečernjim natupima program je obogaćen izvođenjem  kamernog sastava Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Uz zvuke fanfara, u trenutku kada je sat na Sahat-kuli otkucao 18 časova, Vojni muzej obeležio je početak desete Noći muzeja u Srbiji. Dobrodošlicu posetiocima priredio je reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije, koji je koračnicama i marševima uveo goste te muzejske manifestacije u svet vojne muzike, koja je i tema postavke u muzeju na Kalemegdanu.

Prema rečima potpukovnika dr Ivana Mijatovića, zastupnika načelnika Vojnog muzeja i načelnika muzeološkog odeljenja te ustanove, očekuje se da će ove godine biti oboren prošlogodišnji rekord u broju posetilaca, te da će izložbene postavke tog muzeja večeras videti više od 16. 000 ljudi.

- Naša postavka redovno izaziva veliku pažnju, a u „Noći muzeja“ interesovanje uvek dostiže vrhunac. U Galeriji je predstavljena izložba Vojna muzika koja govori o istorijskom i kulturološkom aspektu vojne muzike i njenom značaju za istoriju i vojsku, dok u kazamatima studenti i profesori Fakulteta primenjene umetnosti na starim vojnim presama pokazuju kako su se izrađivale vojne karte, u čemu se mogu oprobati i posetioci – istakao je potpukovnik Mijatović i napomenuo da će gostima muzeja na Kalemegdanu veče u nekoliko navrata ulepšati reprezentativni orkestar Garde VS izvodeći poznate marševe, ali i popularne kompozicije.

U jubilarnoj 10. Noći muzeja, prvi put i na dve lokacije, sa tri programske celine, učestvovala je i Rečna flotila Vojske Srbije. U novosadskoj kasarni „Aleksandar Berić“ posetiocima je otvorena Spomen soba uređena kao unutrašnjost broda, kobilica sa rebrima, u kome prostor između svakog rebra simbolizuje po jedan značajan period u razvoju Rečne ratne flotile.

Postavku čini više od 80 vrednih eksponata. Obilaskom 16 različitih odeljaka, uz stručno vođenje kapetana Dragana Spasojevića, od prvog posvećenog postanku i razvoju rečnih ratnih flotila od 1391. do 1856. godine, do šesnaestog u kome je prikazana modernizacija Flotile od 1955. do 1981. godine, brojni posetioci sagledali su bogatu istoriju brodaraca na našim prostorima i specifične jedinice VS. Iznenađenje i atrakciju za posetioce predstavljalo je fotografisanje u siluetama malih i velikih mornara i njihovih dama.

U saradnji sa Flotilom, uz Spomen sobu, maketari Maketarskog kluba Novi Sad priredili su izložbu radova svojih članova kojom je predstavljeno više od šezdeset maketa aviona i tenkova, kao i maketa železničke kompozicije koja je „tutnjala“ minijaturnim gradom.

Osim toga, posetiocima je pružena  prilika da obiđu brod za razmagnitasanje „Šabac“ usidren na vezu, na Dunavu uz poznato novosadsko šetalište Beogradski kej, na čijoj je palubi i unutrašnjosti, u saradnji sa Muzejom Vojvodine, postavljena  izložba „Transatlanska putovanja Eugena Malinarića“. Domaćini izložbe bili su kapetan Srđan Stanković, komandant i posada broda, a izloženi su predmeti i oružja koja je na prekookeanskim putovanjima prikupio kapetan bojnog broda iz doba Kraljevine Jugoslavije Eugen Malinarić, komandant Rečne obalske komande od 1920-1929. godine.
Ključne reči

Povezane vesti