Predsedavajući Vojnom komitetu Evropske unije u poseti Srbiji

Četvrtak, 1.2.2024 | Međunarodna saradnja
Na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, u trodnevnoj poseti našoj zemlji boravi predsedavajući Vojnom komitetu Evropske unije general Robert Briger.

Generala Brigera su danas u odvojene posete primili vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić, ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović.

Tokom posete Generalštabu Vojske Srbije, general Briger je s generalom Mojsilovićem razgovarao o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, u regionu i svetu, kao i o ukupnim međusobnim odnosima, s težištem na angažovanju Vojske Srbije u aktivnostima u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije.

Na sastanku je izuzetno pozitivno ocenjeno angažovanje pripadnika Vojske Srbije u vojnim operacijama Evropske unije i pozdravljeno opredeljenje za proširenje tog angažovanja upućivanjem štabnog oficira u misiju u Mozambiku, kao i učešće u borbenoj grupi Evropske unije „Helbrok“ i u projektu „Jedinstveno evropsko nebo“.

General Mojsilović je istakao da je Vojska Srbije posvećena jačanju vojne saradnje sa Evropskom unijom u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, uz puno poštovanje vojne neutralnosti Republike Srbije, ocenjujući da je ta saradnja obostrano korisna.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, koju je ocenio kao nestabilnu i nepredvidivu, general Mojsilović je ukazao da Republika Srbija Kfor vidi kao jedinu legitimnu oružanu formaciju u našoj južnoj pokrajini, od koje se očekuje da striktno i nepristrasno sprovodi svoj mandat i omogući bezbedno okruženje za sve, a pre svega za građane srpske nacionalnosti. 

Predsedavajući Vojnom komitetu Evropske unije će tokom boravka u Republici Srbije posetiti i Univerzitet odbrane, gde će održati predavanje polaznicima viših kurseva karijernog usavršavanja, i obići Centar za mirovne operacije Vojske Srbije. 

Povezane vesti