Završen međunarodni kurs civilno-vojne saradnje

Petak, 3.11.2023 | Obuka
Međunarodni kurs u oblasti civilno-vojne saradnje, koji su pohađali pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga sedam drugih zemalja, završen je danas uručenjem sertifikata u kasarni „Car Lazar“ u Kruševcu.

Tokom dvonedeljnog usavršavanja polaznici su savladali teorijske sadržaje o nadležnostima i aktivnostima civilnih organizacija u zonama operacija Ujedinjenih nacija i Evropske unije i prošli praktičnu obuku za rad na različitim pozicijama u timovima i jedinicama civilno-vojne saradnje.

Osim oficira i podoficira Vojske Srbije, kurs su pohađali i pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Italije, Severne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Holandije i Crne Gore koji se bave poslovima civilno-vojne saradnje, te predstavnici civilnih institucija iz Republike Srbije. 
 
Praktičnu i teorijsku obuku je realizovao mešoviti instruktorski tim Vojske Srbije i oružanih snaga Italije, SAD i Holandije, kao i gostujući predavači iz Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Komesarijata za izbeglice i migracije i Crvenog krsta Srbije.

Uspešnom realizacijom ovog međunarodnog usavršavanja, koje jednom godišnje organizuje Odeljenje za civilno-vojnu saradnju (J-9) Generalštaba Vojske Srbije, unapređuje se osposobljenost oficira i podoficira Vojske Srbije u ovoj oblasti i daje doprinos jačanju bilateralnih odnosa sa partnerskim zemljama.

Povezane vesti