Prikaz naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u Nišu

Sreda, 14.2.2024 | Iz jedinica
U okviru obeležavanja Sretenja — Dana državnosti Srbije, danas je u Nišu održan prikaz naoružanja i vojne opreme i dela sposobnosti Vojske Srbije.

Prikaz je obišao vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić, zajedno s ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

Po završetku obilaska, predsednik Republike je ministru odbrane, načelniku Generalštaba, svim pripadnicima Vojske Srbije i građanima čestitao Sretenje, naš najveći državni i nacionalni praznik, koji je, prema njegovim rečima, dan koji najrečitije govori o našoj istoriji, ali koji nam ukazuje na put u budućnost, put Karađorđeve hrabrosti, Miloševe mudrosti i uvek borbe za očuvanje srpske nezavisnosti i slobode.

— Danas su u Nišu prikazana neka od najmodernijih oruđa Vojske Srbije. Zahvalio bih i zamolio sve naše radnike u fabrikama da nastave da rade, da proizvode najbolje oružje i oruđe, od „nora“, „tamnava“, „gvozdika“, da uvek možemo da čuvamo svoju zemlju. Srbija će ljubomorno da čuva svoju vojnu neutralnost, ali i da štiti svoje nebo i svoje građane. Imaćemo dovoljno sposobnosti za to, uvek dovoljno najmodernijeg naoružanja i uvek dovoljno hrabrih srca kao što su naši borci, naši junaci, naši veterani koji su danas sa nama — rekao je predsednik Vučić i dodao da su oni uvek bili spremni da polože svoj život na oltar otadzbine.

Kako je naglasio predsednik Republike, mnogo toga imamo da naučimo iz svoje prošlosti, ali najvažnije je da gledamo kako da zemlju guramo napred, kako da ekonomski napredujemo, kako da razmišljamo o većim platama i penzijama, ali da „nikada ne zaboravimo ono što je najviša vrednost Srbije, svih njenih građana i srpskog naroda u celini“.

— To je sloboda. Slobodu nikada i ni po koju cenu ne smemo da žrtvujemo i zato sam ponosni predsednik Srbije, koji danas može da kaže da je Srbija slobodna, nezavisna i da sama donosi odluke.

U Nišu su danas bili izloženi savremeni borbeni i neborbeni sistemi, brojno naoružanje i vojna oprema Vojske Srbije, kao i proizvodi srpske odbrambene industrije. Javnosti je prvi put predstavljen sistem za elektronska dejstva „repelent“, namenjen za borbu protiv bespilotnih letelica.

Prikaz je upotpunio nalet vazduhoplova Vojske Srbije: aviona mig-29 i CASA C-295, te helikoptera Mi-35 i H-145.

Povezane vesti