Poseta načelnika Generalštaba Vojske Srbije Republici Kipar

Utorak, 2.4.2024 | Međunarodna saradnja
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović boravi u zvaničnoj poseti Republici Kipar, na poziv komandanta Nacionalne garde te zemlje general-potpukovnika Jorgosa Cicikostasa.

Zvanični deo trodnevne posete počeo je danas svečanim dočekom delegacije Vojske Srbije uz najviše vojne počasti, nakon čega je usledio sastanak s generalom Cicikostasom i zvanični razgovori delegacija. Tokom boravka u Nikoziji general Mojsilović je bio u prilici da se sretne i s ministrom odbrane Vasilisom Palmasom.

Na sastancima je razgovarano o bilateralnoj vojnoj saradnji i mogućnostima za njeno unapređenje i savremenim bezbednosnim izazovima u regionu i svetu.

Uz ocenu da vojno-vojna saradnja predstavlja važan deo ukupnih odnosa dveju zemalja, koje vežu zajednički interesi i tradicionalno prijateljski odnosi, u razgovorima je potvrđena opredeljenost obeju strana za dalji razvoj saradnje u svim oblastima od značaja za Vojsku Srbije i Nacionalnu gardu Kipra.

Načelnik Generalštaba je tokom susreta istakao da Republika Srbija izuzetno ceni podršku koju Republika Kipar pruža našoj zemlji u očuvanju treritorijalnog integriteta i procesu integracije u Evropsku uniju.

General Mojsilović je danas razgovarao i s pripadnicima Vojske Srbije koji su kao štabni oficiri i pripadnici jedinice vojne policije angažovani u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija na Kipru i uverio se da su bezbedni, da im je moral na visokom nivou i da postavljene zadatke izvršavaju odgovorno i profesionalno.

U nastavku posete, načelnik Generalštaba će posetiti vazduhoplovnu bazu „Andreas Papandreu“ u Pafosu, gde će mu biti predstavljeni namena, zadaci i ključna sredstva 55. borbene grupe, da bi posetu Kipru završio sutra obilaskom Združenog spasilačko-koordinacionog centra u Larnaki.

Povezane vesti