Dan visokih zvanica na vežbi „Platinasti vuk 21“

Četvrtak, 17.6.2021 | Obuka
U bazi „Jug“ kod Bujanovca održan je dan visokih zvanica u okviru međunarodne vežbe „Platinasti vuk 21“, koju izvode pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga devet drugih država.

Na ovogodišnjoj vežbi, koja se održava od 3. do 18. juna, učestvuje više od 500 pripadnika Vojske Srbije i oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Velike Britanije, kao i posmatrači iz Italije. Cilj vežbe je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou, u toku izvođenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Na „Platinastom vuku“ ove godine prvi put učestvuju pripadnici oružanih snaga Francuske i Grčke, dok je uz 259 pripadnika Vojske Srbije, kontingent oružanih snaga Velike Britanije sa 69 pripadnika najbrojniji.

Dan visokih zvanica vežbe „Platinasti vuk 2021“ predstavlja krunu dvonedeljne zajedničke obuke, koja se završava taktičkom vežbom „Operacija čuvanja mira“. Reč je o prikazu taktika, tehnika i procedura u multinacionalnim operacijama sa upotrebom neubojite sile.

Posmatrači su bili u prilici da posmatraju taktičke radnje multinacionalnih jedinica u 12 sekvenci i to – konvoj, blokade borbenim vozilima „hamvi“ i „lazar“, obezbeđenje baze i pešačke patrole, helikopterski desant, upad u naseljeno mesto, prepad na terorističko vozilo, hapšenje teroriste, primenu forenzičkih postupaka i medicinsku evakuaciju.

Danu visokih zvanica prisustvovali su potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Ben Volas, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, visoke starešine Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i predstavnici vojnodiplomatskog kora.

Organizator vežbe je kao i prethodnih godina Četvrta brigada kopnene vojske, u saradnji sa Centrom za obuku jedinica za multinacionalne operacije.

Povezane vesti