Referisanje o analizi stanja i sposobnosti Vojske Srbije za 2022. godinu

Ponedeljak, 16.1.2023 | Aktuelnosti
Redovna godišnja analiza stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2022. godinu završena je danas u Domu Garde u Beogradu referisanjem o rezultatima analize vrhovnom komandantu Vojske Srbije i predsedniku Republike Aleksandru Vučiću.

Referisanjem je rukovodio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, a osim potpredsednika Vlade i ministra odbrane Miloša Vučevića, prisustvovali su i predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kao i najodgovornije starešine Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Posle analize, vrhovni komandant Vojske Srbije je rekao da je danas sagledano mnogo toga dobrog što je urađeno, da su sagledani i svi nedostaci, kao i da je razgovarano o dodatnom opremanju naoružanjem i vojnom opremom.

— Moraćemo više da se usredsredimo i opredelimo za dobijanje novih sredstava iz Odbrambene industrije Srbije. Kao što smo isporučivali „pasarse“, „lazare“, „miloše“, „gvozdike“, “male miloše”, besposadne platforme, tako ćemo i na bespilotne letelice i dronove u narednom periodu, pre svega domaće proizvodnje, da se usredsredimo i mnogo toga da uložimo u dalji rast životnog standarda pripadnika Vojske — rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, negativan uticaj i dalje ima broj ljudi koji napušta vojsku, iako je u poslednje dve godine, prvi put posle mnogo decenija, broj primljenih veći.

— Nismo zadovoljni i zato smo išli s povećanjem primanja od 25 odsto. Na Dan državnosti 15. februara izdaću naredbu, kao vrhovni komandant, a zatim će načelnik Generalštaba Vojske Srbije raspisati konkurs za prijem mladih momaka i devojaka u specijalne jedinice, gde ćemo ići do 5000 ljudi. Biće prijem, biće dodatno snaženje i jačanje naših istaknutih specijalnih jedinica, kao nivo jedan — 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade i jedinice „Kobre“, zatim nivo dva — u okviru bataljona Kopnene vojske i izviđačkih jedinica i nivo tri — u brigadama, u okviru četa izviđačkih jedinica. Dakle, imaćemo N1, N2 i N3 u okviru tih 5000 ljudi, gde će osnovna plata biti više od 200.000 dinara, što znači da će sa svim dežurstvima, prekovremenim radom i svim ostalim, plata ići i do više od 320.000 dinara. Želimo da i tim ogromnim platama podstaknemo mlade da se prijave za specijalne jedinice Vojske Srbije — naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je danas razgovarano i o negativnom uticaju rata u Ukrajini na nas.

— I zbog toga što ne možemo da uvozimo naoružanje i vojnu opremu onako kako smo planirali i kako smo platili i zbog toga što ne možemo da uvozimo rezervne delove. Zato moramo što brže da se orijentišemo na sopstvene snage. Radimo dalje, pogledali smo bezbednosno okruženje, videli gde su sve bezbednosni rizici, sagledali snagu svih drugih, svoju snagu uporedili i to ćemo nastaviti da radimo — zaključio je predsednik Vučić.

Potpredsednik Vlade i ministar Vučević je nakon referisanja istakao da je Ministarstvo odbrane zadovoljno pre svega postupanjem i načinom organizacije, sposobnostima, ali i sa moralnog i patriotskog aspekta, pripadnicima Vojske Srbije u kriznim momentima u vezi sa  bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji.

U okviru godišnje analize sagledani su i ocenjeni stanje i sposobnosti Vojske Srbije u prethodnoj godini, borbene mogućnosti jedinica Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Teritorijalnih snaga, kao i stanje bezbednosti u zemlji i okruženju od uticaja na operativne sposobnosti Vojske Srbije. 

Zaključeno je da je u 2022. godini nastavljeno jačanje Vojske Srbije u skladu sa smernicima vrhovnog komandanta za izgradnju operativnih i funkcionalnih sposobnosti za period od 2019. do 2023. godine, da je Vojska Srbije realizovala sve postavljene zadatke i u praksi pokazala da su vojnici i starešine visoko motivisani, osposobljeni i spremni da zaštite državu i građane. 

Uz zahvalnost vrhovnom komandantu i Vladi Republike Srbije na snažnoj podršci i posvećenosti daljem jačanju Vojske Srbije, na referisanju su iskazane potrebe i predložene mere za dalje unapređenje sposobnosti Vojske Srbije kako bi ona ostala faktor stabilnosti, mira i odvraćanja od oružanog ugrožavanja spolja.

Povezane vesti