Uspešno izvedena vežba Platinasti vuk 18

Četvrtak, 21.6.2018 | Obuka

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas danu visokih zvanica multinacionalne vežbe „Platinasti vuk 18“ u bazi „Jug“.

Na vežbi Platinasti vuk je učestvovalo oko 500 oficira, podoficira i vojnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Velike Britanije, Mađarske, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Crne Gore i Srbije.

Kako je istakao ministar Vulin, Vojska Srbije kao jednu od najvažnijih svojih misija ima učešće u mirovnim operacijama.

– Na ovaj način mi se pripremamo da u celom svetu donesemo mir, da tamo gde su rat i mržnja nastupe mir i napredak. Vojska Srbije na ovaj način pokazuje da je u stanju da sarađuje sa najrazvijenijim vojskama sveta, pokazuje da je u stanju da prenese svoje iskustvo, baš kao što može da prihvati i primi iskustvo ostalih oružanih snaga. Zahvalan sam predstavnicima svih zemalja koje su danas ovde, na njihovom radu, entuzijazmu, upornosti, ali isto tako želim da pohvalim pripadnike Vojske Srbije koji su pokazali da su naše iskustvo i obučenost na najvišem svetskom nivou, istakao je ministar odbrane.

On je poručio da je država Srbija vojno neutralna i kao takva sarađuje i sa Istokom i sa Zapadom.

– Svako od koga možemo da naučimo je dobrodošao, baš kao što i mi možemo da naučimo mnoge druge. Država Srbija će uvek voditi računa o tome da održava balans u svojoj spoljnoj politici, kao što održava balans u svojoj vojsci i u naoružavanju i pripremanju svoje vojske. Vojska Srbije je u stanju da zaštiti svoju zemlju, naš način života i naš narod. Svaka vežba, kao što je i ova, dodatno će unaprediti našu borbenu gotovost, sposobnost da podržimo sve odluke državnog rukovodstva koje se tiču sudbine ove zemlje, kao što smo u stanju da obezbedimo mir i sigurnost na čitavom prostoru Republike Srbije za sve naše građane, zaključio je ministar Vulin.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot pohvalio je današnju vežbu i sve njene učesnike.

– To je vežba koja je veoma korisna za mirovne operacije i najvažnije je da mogu i naše jedinice i razne međunarodne jedinice zajedno da vežbaju. U mirovnim operacijama učestvuje više različitih vojski i oni moraju da znaju kako da komuniciraju i moraju imati istu taktiku. Mi smo veoma srećni što smo učestvovali u vežbi, a ja sam posebno srećan što je saradnja srpske i američke vojske duboka i što imamo tri puta više vežbi sa Srbijom, nego što Srbija ima sa bilo kojim drugim partnerom. Ponosni smo na to, a i rezultati su vidljivi, naglasio je Skot.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif takođe je izrazio zadovoljstvo uspešno završenom vežbom.

– Naša vojska ima priliku da već drugi put učestvuje na vežbi Platinasti vuk. Za nas je to veoma važno jer možemo da razvijamo našu saradnju u ovoj oblasti, kao što razvijamo i u drugim oblastima sa Srbijom. Hoćemo da imamo u Srbiji i na Zapadnom Balkanu važnu ulogu i u budućnosti. Nadam se da će ova saradnja nastaviti da se razvija, istakao je Kif.

Rukovodilac vežbe pukovnik Slađan Stamenković izrazio je zadovoljstvo radom, disciplinom i profesionalizmom svih učesnika vežbe.

Cilj vežbe je da unapredi interoperabilnost, međusobno razumevanje pripadnika oružanih snaga partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Vežba se izvodila po temama Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama – neubojito oružje i Operacija očuvanja mira, a pripadnici vojski zemalja učesnica uvežbavali su upotrebu nesmrtonosnog oružja, procedure, radnje i postupke prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama u međunarodnom okruženju.

Povezane vesti