Obeležena godišnjica smrti vojvoda Živojina Mišića i Petra Bojovića i armijskog generala Pavla Jurišića Šturma

Ponedeljak, 20.1.2020 | Kultura i tradicija
Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov, položila je danas vence u okviru kompleksa Novog groblja u Beogradu povodom obeležavanja godišnjice smrti vojvoda Živojina Mišića i Petra Bojovića, kao i armijskog generala Pavla Jurišića-Šturma.

Vence su položili i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, koji je predvodio državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti, kao i predstavnici Grada Beograda, potomci istaknutih vojskovođa i predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija i  građani.

Vojvode Živojin Mišić i Petar Bojović i general Pavle Jurišić Šturm učestvovali su u srpsko-turskim ratovima (1876-1878), Srpsko-bugarskom ratu 1885. godine, balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu.

Sva trojica umrla su u Beogradu, vojvoda Mišić 20. januara 1921, vojvoda Bojović 19. januara 1945, a armijski general Pavle Jurišić Šturm umro je 14. januara 1922. godine.

Povezane vesti