Provera pripremljenosti za prikaz „Sloboda 2019“

Petak, 18.10.2019 | Iz jedinica
Provera pripremljenosti prikaza sposobnosti Vojske Srbije „Sloboda 2019“, održana je danas na batajničkom Aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“, na kome se prethodnih dana, u susret prikazu, učesnici intenzivno pripremaju i svakodnevno uvežbavaju.
 
Da je sve spremno za sutrašnji prikaz, danas je imao priliku da se uveri i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-majora Duška Žarkovića, posmatrao uvežbavanje učesnika predstojećeg prikaza.
 
Na stajanci vojnog aerodroma smenjivali su se pešadijski i motorizovani ešelon, a zaglušujuća buka vazduhoplovnog ešelona prolamala se nad batajničkim nebom. Sve se odvijalo pod budnim okom komande prikaza koja je vodila računa da sve bude u naboljem redu za subotnji prikaz i da ništa ne promakne tokom priprema na nebu i na zemlji.
 
Pešadijski ešelon, koji će gledaoci imati priliku da vide na prikazu, činiće 13 podešelona, među kojima će biti i podešeloni kadeta Vojne akademije, vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i vojnih veterana.
 
Osam podešelona biće u sastavu motorizovanog ešelona, u okviru kojih će se predstaviti i modernizovana oklopno-izviđačka vozila BRDM-2MS iz donacije Ruske Federacije, kao i borbena vozila „Lazar 3“, samohodne top-haubice „Nora“ i vojno-policijska borbena vozila.
 
Više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije, 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 25 vazduhoplova vredno se priprema za učešće na prikazu sposobnosti „Sloboda 2019“, koji će na batajničkom aerodromu biti održan 19. oktobra 2019. godine, povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.
 
Građani će u letačkom delu programa moći da vide i avione „Mig-29“, „Orao“ i „Super galeb“, helikoptere „Mi-8“ i „Mi-17“, „H-145 M“, „Gama“ i „Gazela“.
 
Biće predstavljena i sredstva iz razvoja Odbrambene industrije Srbije „Miloš“, „Oganj modularni“, „Oganj digitalni“, artiljerijski sistemi „Šumadija“, „PASARS“, bespilotne letelice i druga sredstva.
 
Defileu pešadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešelona, prethodiće prikaz sposobnosti dela specijalnih i jedinica Kopnene vojske naoružanih i opremljenih najsavremenijim naoružanjem i opremom po konceptu “1500+” i doniranim sredstvima iz Ruske Federacije, koje će biti podržane jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Povezane vesti