Snage PVO na združenoj vežbi „Vihor 2024“

Sreda, 10.4.2024 | Obuka
Artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva koje učestvuju na združenoj taktičkoj vežbi „Vihor 2024“ realizuju intenzivne vežbovne aktivnosti i uvežbavanja za izvršavanje zadataka u borbenim operacijama Vojske Srbije.

Raketni divizioni iz vežbajućih sastava u ovoj etapi realizuju taktičke radnje na maršu i posedanje rezervnih vatrenih položaja kako bi zauzele efikasan borbeni raspored za protivvazduhoplovnu odbranu teritorije i sopstvenih snaga, dok deo jedinica izvodi obuku na matičnim lokacijama.

Akcenat je na primeni načela propisanih taktikom upotrebe jedinica i uvežbavanjima borbenih posluga u pripremi i izvršenju gađanja ciljeva u vazduhu. Obuka se izvodi na gotovo svim protivvazduhoplovnim sistemima u naoružanju Vojske Srbije, u sadejstvu s jedinicama vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja i lovačkom avijacijom.

PVO snage predstavljaju važan deo borbene komponente, koji, u uslovima masovne upotrebe daljinski pilotiranih vazduhoplova i drugih sredstava za napad iz vazduha, imaju izuzetan značaj za uspeh vojnih operacija, pa se njihova visoka osposobljenost i integracija u jedinstven sistem nameću kao imperativ.

Povezane vesti