Završena multinacionalna vežba „Obazrivi vuk 19“

Četvrtak, 23.5.2019 | Obuka

Danom visokih zvanica danas je u bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ završena multinacionalna vežba „Obazrivi vuk 19“ koja je u prethodne dve nedelje okupila više od 200 pripadnika Vojske Srbije i 18. brigade vojne policije Kopnene vojske Evropske komande Sjedinjenih Američkih Država.

Danas su na taktičkoj vežbi po temi „Multinacionalna ojačana četa vojne policije u operaciji očuvanja mira“ prikazani radnje i postupci pripadnika vojne policije partnerskih zemalja tokom izvršavanja zadataka u toku uspostavljanja reda na teritoriji, borbe u urbanoj sredini, upotrebe snaga za intervenciju, blokade i pretrage terena i medicinske evakuacije, nakon čega je za zvanice priređen taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme korišćene na obuci.
 
Cilj vežbe bio je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou, u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Rukovodilac vežbe pukovnik Miroljub Petronijević istakao je da je trud, stručnost i požrtvovanost pripadnika ono što ističe svakog pojedinca i jedinicu u kojoj se nalazi.

Danu viskokih zvanica prisustvovala je delegacija iz ambasade SAD koju je predvodio potpukovnik Džon Hejns, a iz Vojske Srbije prisustvovali su pukovnik Nikola Mijatović iz Uprave vojne policije Generalštaba, pukovnik Goran Stamenković iz Komande Kopnene vojske i komandanti 3. bataljona vojne policije i jedinica iz baze „Jug“.

Vežba „Obazrivi vuk 19“ prvi put se realizuje u Srbiji. Podršku u realizaciji vežbe pružile su jedinice iz sastava Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Povezane vesti