Ministar odbrane na vežbi Slovensko bratstvo

Sreda, 14.6.2017 | Međunarodna saradnja

Ministar odbrane Zoran Đorđević boravi u poseti Belorusiji gde je prisustvovao završnim aktivnostima trilateralne vežbe “Slovensko bratstvo 2017” i prijemu koji je priredio beloruski ministar odbrane.

Ministar odbrane Zoran Đorđević boravi u poseti Belorusiji, gde je prisustvovao završnim aktivnostima trilateralne vežbe “Slovensko bratstvo 2017 i prijemu koji je povodom dolaska počasnih gostiju priredio beloruski ministar odbrane general-potpukovnik Andrej Ravkov.

U pratnji beloruskog kolege, ministar Đorđević obišao je kamp u kojem su smešteni pripadnici Vojske Srbije koji učestvuju na vežbi, a potom je na poligonu 38. gardijske desantno – jurišne brigade u blizini grada Brest, pratio tokom protekle noći rešavanje komplikovanog zadatka oslobađanja prevodnice od terorista i rešavanja talačke situacije, kao i akcije sprečavanja proboja terorista, uz noćno gađanje i noćne padobranske skokove pripadnika oružanih snaga Belorusije i Rusije i Specijalne brigade Vojske Srbije. Aktivnostima na vežbi su prisustvovali i zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije general–pukovnik Aleksandar Žuravljev i načelnik Združenog štaba Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) Anatolij Sidorov.

Ministar Đorđević čestitao je učesnicima vežbe na uspešno realizovanim zadacima i dodao da je ponosan na vrhunsku obučenost pripadnika Vojske Srbije, koji su rame uz rame sa beloruskim i ruskim kolegama pokazali da su spremni za izvršenje kompleksnih borbenih zadataka.

U nastavku posete, ministar odbrane je posetio 38. gardijsku desantno - jurišnu brigadu, gde je predstavljen deo obuke specijalnih jedinica,  i 115. artiljerijsko-raketni puk, koji u svom sastavu ima sisteme S-300.

Ministri odbrane Srbije i Belorusije ocenili su da je vežba „Slovensko bratstvo 2017“ ispunila očekivanja i da je reč o odličnom modalitetu saradnje koji omogućava razmenu iskustva među pripadnicima elitnih vojnih jedinica. Đorđević i Ravkov saglasili su se da je saradnja u oblasti odbrane suštinski unapređena u proteklom periodu i da je dostigla visok nivo opštih i političkih odnosa dve prijateljske zemlje. 

Ministar Đorđević još jednom je ponovio da je jačanje operativnih i funkcionalnih sposobnosti naše vojske osnovni cilj Ministarstva odbrane.

„Jedan od koraka u tom pravcu jeste i aktivnije učešće u radu Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbednosti. Zbog toga nameravamo da u bliskoj budućnosti iz statusa posmatrača u toj organizaciji pređemo na nivo aktivnog učesnika“, rekao je Đorđević.

Tokom boravka u Belorusiji, ministar odbrane posetio je  Memorijalni kompleks „Brestska tvrđava – heroj“ i položio venac na Spomenik stradalim zaštitnicima Brestske tvrđave uz počasni stroj pripadnika Specijalne brigade.

Trilateralna vežba „Slovensko bratstvo 2017“ otpočela je 6. juna na poligonu oružanih snaga Belorusije u blizini grada Brest i trajaće do 15. juna. Cilj vežbe, na kojoj učestvuje oko 400 pripadnika beloruske vojske, 250 pripadnika oružanih snaga Ruske Federacije i 50 pripadnika Specijalne brigade Vojske Srbije, jeste unapređenje interoperabilnosti, međusobnog razumevanja i sposobnosti za izvođenje multinacionalnih operacija.

Povezane vesti