Obuka rezervnog sastava Vojske Srbije

Četvrtak, 2.11.2023 | Obuka
Na osnovu godišnjeg plana pozivanja i obuke rezervnog sastava, u jedinicama Vojske Srbije je u toku višednevno osposobljavanje lica iz rezervnog sastava starijih od 30 godina koja nisu služila vojni rok sa oružjem.

U jedinicama se trenutno nalazi nešto manje od pet stotina rezervista iz ove kategorije i oni prolaze praktičnu obuku za upotrebu novog i savremenog ličnog naoružanja, uz realizaciju gađanja, i uvežbavaju taktičke radnje i postupke vojnika u borbi, od orijentacije, osmatranja, maskiranja i kretanja na bojištu do izbora i izrade zaklona za dejstvo i zaštitu.

Reč je o individualnoj osnovnoj obuci, tokom koje se stiču neophodna znanja i veštine za izvršavanje osnovnih borbenih zadataka u odbrani i napadu, i adaptiraju se na život i rad u vojnom kolektivu.

Ovih dana je težište na realizaciji svih programom predviđenih gađanja, a intenzivno se uvežbavaju i strojeve radnje kako bi rezervisti spremno dočekali polaganje vojničke zakletve, kojom se završava ovaj ciklus njihove obuke.

U narednoj fazi, ovu kategoriju rezervnog sastava očekuje specijalistička obuka, tokom koje će se osposobljavati za dužnosti u okviru svog roda, odnosno službe, u skladu sa iskazanim potrebama jedinica Vojske Srbije.
Ključne reči

Povezane vesti