Obilazak snaga Vojske Srbije na vežbi na Pešteru

Sreda, 17.4.2024 | Obuka
Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su danas snage Vojske Srbije koje na privremenom poligonu „Pešter“ realizuju taktička uvežbavanja u okviru združene taktičke vežbe s bojevim gađanjem „Vihor 2024“.

Vežba se izvodi na osnovu direktive vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića, s ciljem daljeg unapređenja obučenosti i osposobljenosti komandi i jedinica Vojske Srbije za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja borbenih operacija.

Ministar Vučević je ovom prilikom istakao da je veoma ponosan na sve pripadnike Vojske Srbije i zahvalan na svemu što rade svakog dana, nedelje, meseca i svake godine, čuvajući otadzbinu Srbiju.

— Nadam se da ćemo biti u prilici i da će nam vremenske prilike dozvoliti da u petak vidimo ono što su pripadnici Vojske Srbije spremali da prikažu, kao deo osposobljenosti i svega čime raspolažu. Prvi put će biti prikazani mnogi sistemi. Više od 2000 pripadnika Vojske Srbije, više od 500 sistema naoružanja, među kojima ima i onih najsloženijih, najbitnijih, najskupljih, najubojitijih. Nešto što do sada nije viđeno — rekao je ministar odbrane i zahvalio načelniku Generalštaba i svojim saradnicima na svemu što su svakodnevno radili.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je rekao da se realizacija sadržaja na Pešteru odvija planski i organizovano, uzimajući u obzir vremenske uslove.

— Iz svega izvlačimo pouku. Analiziramo, u doktrinarnom smislu biće novih rešenja koja će se u budućnosti naći pred Vojskom Srbije, ne samo kada govorimo o osposobljavanju, nego i o izgradnji sposobnosti. Izrazio bih zadovoljstvo i ponos na ono što je ova, uslovno rečeno, taktička grupa na Pešteru do sada realizovala i nadam se da će vremenske prilike u petak omogućiti da prikažemo sve što smo u planskom procesu i zamislili — rekao je general Mojsilović.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović naglasio je da su na vežbi imali priliku da, u prilično otežanim vremenskim uslovima, testiraju najnovije sisteme tehnike, posebno bespilotne letelice raznih vrsta, izviđačke i „kiler“ dronove najnovije generacije.

Na vežbi, koja se realizuje na više stalnih i privremenih poligona Vojske Srbije, učestvuju kopnena i vazduhoplovna komponenta i specijalne snage, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva jedna je od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela.

Među sredstvima koja učestvuju na vežbi su tenkovi i druga oklopna borbena vozila, borbeni i transportni vazduhoplovi, raketni sistemi za protivvazduhoplovna dejstva, protivoklopni raketni sistemi, artiljerijska oruđa, bespilotne letelice i daljinski pilotirani vazduhoplovi, multisenzorski izviđački sistemi i savremeno streljačko naoružanje.

Povezane vesti