Komandno-štabna vežba snaga Vojske Srbije za sajber odbranu

Petak, 23.6.2023 | Obuka
U organizaciji Uprave za telekomunikacije i informatiku (J-6) Generalštaba Vojske Srbije, ove nedelje je u Gornjem Milanovcu realizovana komandno-štabna vežba snaga Vojske Srbije za odbranu telekomunikaciono-informatičkog sistema od pretnji iz sajber prostora.

Vežba ima za cilj identifikaciju pretnji iz sajber prostora, razmenu informacija sa snagama za sajber odbranu na nacionalnom nivou, izradu i proveru procedura za reagovanje na računarske incidente i izgradnju kapaciteta za sajber odbranu u Republici Srbiji.

Osim pripadnika informatičke službe Vojske Srbije, na vežbi su učestvovali i predstavnici privatnog i javnog sektora i akademske zajednice koji obavljaju poslove u oblasti informacione bezbednosti.

U skladu sa planiranim konceptom vežbe, učesnici su na zatvorenoj računarskoj mreži uvežbavali ofanzivna i defanzivna dejstva, odgovor na bezbednosne incidente u sajber prostoru, prijem i obradu informacija i forenzičku analizu sajber dejstava.

Završnom segmentu vežbe danas je prisustvovao zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković. On je izrazio zadovoljstvo organizacijom i realizacijom vežbe, kao i činjenicom da su svi učesnici demonstrirali izuzetnu tehničku veštinu, koordinaciju i brzinu reakcije u zaštiti informacionih sistema i informacionog prostora od visokotehnoloških napada.

Povezane vesti