Obeležena godišnjica potonuća broda Drava

Petak, 12.4.2024 | Kultura i tradicija
Pripadnici Vojske Srbije obeležili su danas godišnjicu potonuća rečnog monitora „Drava“, koji je potopljen u Aprilskom ratu 1941. godine nakon herojske borbe sa daleko nadmoćnijim nacističkim agresorom.

U spomen na poginule članove posade održana je komemorativna svečanost na poziciji potonuća broda na Dunavu kod Čelareva. Uz zvuke brodskih sirena i počasni pozdrav brodske straže, vence su u Dunav sa broda Rečne flotile spustile delegacije Vojske Srbije i udruženja „Veterani Ratne mornarice“.

Delegacija Vojske Srbije je venac položila i kraj spomen-biste slavnog komandanta „Drave“, poručnika bojnog broda prve klase Aleksandra Berića,  na mesnom groblju u Belegišu, 90 kilometara nizvodno od potonuća broda, gde počivaju zemni ostaci ovog heroja Aprilskog rata.

Rečni monitor „Drava“ je imao junačku posadu i neprijatelju je naneo osetne gubitke, sve do konačnog obračuna, u zoru 12. aprila 1941. godine, kada je nakon neravnopravne borbe protiv nemačkih aviona i pogibije većine članova posade, zajedno sa svojim komandantom, potonuo na 1287. plovnom kilometru Dunava.

Povezane vesti