Intenzivna obuka u 72. brigadi za specijalne operacije

Sreda, 29.11.2023 | Iz jedinica
U okviru redovnog osposobljavanja u zimskom periodu, pripadnici 72. brigade za specijalne operacije realizuju raznovrsne sadržaje taktičke i vatrene obuke, kako u rejonu baziranja jedinice tako i van mirnodopske lokacije.

Jednom od segmenata obuke u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu, danas je prisustvovao zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Želimir Glišović, koji je u pratnji komandanta brigade brigadnog generala Miroslava Talijana ostvario neposredan uvid u osposobljenost pripadnika jedinice za realizaciju dodeljenih zadataka.

U skladu sa programom osposobljavanja, borbeni timovi su danas uvežbavali protivdiverzionu i borbu u urbanoj sredini, izvođenje protivterorističkih i prepadnih dejstava, usavršavali tehnike veranja i realizovali gađanja iz različitih tipova naoružanja.

Na obuci aktivno učestvuju i profesionalni vojnici koji su u jedinicu primljeni početkom avgusta po Projektu 5000, a rezultati koje pokazuju u procesu osoposobljavanja potvrđuju njihovu spremnost i motivisanost da savladaju velika psihofizička naprezanja i dostignu visoke standarde obučenosti pripadnika specijalnih jedinica.

Realizacijom osnovne i napredne obuke specijalnih jedinica, koja se u 72. brigadi za specijalne operacije izvodi tokom cele godine, obezbeđuje se vrhunska osposobljenost vojnika i starešina za izvršavanje zadataka u svim taktičkim, vremenskim i zemljišnim uslovima, a time i visok nivo borbene gotovosti ove elitne jedinice Vojske Srbije.

Povezane vesti