Međunarodni kurs napredne prve pomoći

Petak, 1.10.2021 | Obuka
U Centru za obuku logistike u Nišu danas je završen međunarodni kurs napredne prve pomoći za pripadnike stranih oružanih snaga.

Kurs su pohađali bolničari i medicinski tehničari iz Alžira, Bosne i Hercegovine, Egipta i Nigerije koji se primarno ne bave urgentnim medicinskim zbrinjavanjem. Oni su se, tokom višenedeljne obuke, osposobljavali za zbrinjavanje povređenih na mestu nesreće u mirnodopskim i ratnim uslovima, kao i u slučaju elementarnih nepogoda.

Težište u obuci bilo je na uvežbavanju tehnika i procedura koje se primenjuju prilikom početne procene ugroženosti povređenih, trijaže, izvlačenja povređenog u bezbednu zonu, pregleda pacijenta po kontrolnoj listi, ukazivanja prve pomoći i evakuacije. Obuku su realizovali instruktori iz Čete za obuku sanitetske službe, u saradnji sa  lekarima-specijalistima iz Vojne bolnice u Nišu.

Završetkom ovog kursa polaznici su u potpunosti osposobljeni za racionalnu upotrebu formacijskih i priručnih sanitetskih sredstava prilikom zbrinjavanja različitih vitalno ugrožavajućih stanja.

Realizacija ovakvih i sličnih kurseva u Centru za obuku logistike predstavlja svojevrsnu potvrdu kvaliteta obuke u jedinicama Vojske Srbije i doprinosi razvoju i jačanju bilateralnih odnosa sa partnerskim državama.

Povezane vesti