Obeležavanje Dana Ratnog vazduhoplovstva i PVO

Petak, 22.12.2023 | Kultura i tradicija
U komandi i jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane danas je svečano obeležen Dan vida RV i PVO — 24. decembar, u spomen na dan kada je 1912. godine doneto rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande sa sedištem u Nišu.

Povodom praznika, sumirani su rezultati rada u godini za nama, uručene su nagrade i priznanja pojedincima i institucijama i položeni su venci na spomen-obeležja palim pripadnicima jedinica RV i PVO.

Centralna svečanost je održana u Domu vazduhoplovstva u Zemunu, uz prisustvo ministra odbrane Miloša Vučevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića.

Na svečanosti je, u osvrtu na postignute rezultate, istaknuto da je ovaj vid Vojske Srbije u prethodnoj godini uspešno realizovao sve postavljene zadatke i da su nastavljeni ciklus snažnog opremanja složenim borbenim sistemima i popuna jedinica kadrom svih profila, čime su značajno unapređene sposobnosti za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Republike Srbije.

Svečanom skupu u Domu vazduhoplovstva prisustvovali su i komandant RV i PVO general-potpukovnik Duško Žarković, u svojstvu domaćina, zatim predstavnici jedinica Vojske Srbije, organa lokalne samouprave, verskih zajednica, ustanova i institucija sa kojima ovaj vid Vojske Srbije sarađuje, kao i brojni drugi gosti.

Gosti su bili u prilici da nakon završene ceremonije pogledaju izložbu „100 godina nacionalne vazduhoplovne industrije“ u galeriji „Ikar“.

Povezane vesti