Dan meteorološke i navigacijske službe

Sreda, 1.11.2023 | Kultura i tradicija
U Domu vazduhoplovstva u Zemunu danas je održana svečana akademija povodom obeležavanja Dana meteorološke i navigacijske službe i sto godina od formiranja prve meteorološke sekcije u srpskoj vojsci.

Na svečanosti su predstavljeni najznačajniji rezultati rada službe u godini za nama, dodeljena su priznanja najboljim pojedincima, kao i zahvalnice institucijama s kojima je ostvarena uspešna saradnja u realizaciji namenskih zadataka. Povodom praznika, prikazan je i dokumentarni film „100 godina meteorološke službe“, a priređena je i izložba u galeriji Doma vazduhoplovstva.

Obeležavanje praznika je bilo prilika da se napravi osvrt na vek dugu istoriju službe i istakne posvećenost i samopregor generacija vojnog i civilnog osoblja čijom zaslugom je meteorološka i navigacijska služba danas visoko profesionalan i moderno opremljen deo Vojske Srbije.

Meteorološka i navigacijska služba u Vojsci Srbije je namenjena za osmatranje, obradu i javljanje podataka o meteorološkoj i hidrološkoj situaciji, izradu meteorološke prognoze, kao i za prikupljanje, obradu i distribuciju informacija o hidrografskim i navigacijskim uslovima koji utiču na pripreme i izvršenje zadatka.

Dan meteorološke i navigacijske službe Vojske Srbije obeležava se 1. novembra, u spomen na dan kada je, 1923. godine, u Petrovaradinu, osnovana meteorološka sekcija Prve vazduhoplovne komande, čiji je zadatak bio da se stara o organizaciji vazduhoplovne meteorološke službe i popuni ljudstvom i opremom.

Povezane vesti