Međunarodni kurs za vojne posmatrače Ujedinjenih nacija

Ponedeljak, 6.9.2021 | Obuka
U organizaciji Centra za mirovne operacije, danas je u bazi „Jug“ kod Bujanovca otpočela realizacija međunarodnog kursa za vojne posmatrače Ujedinjenih nacija.

Cilj tronedeljnog kursa je osposobljavanje polaznika za rad na dužnostima vojnih posmatrača u mirovnim operacijama u skladu sa procedurama i standardima Ujedinjenih nacija. Polaznici su oficiri Vojske Srbije i pripadnici oružanih snaga Bangladeša, Burkine Faso, Egipta, Kazahstana, Kenije, Malavija, Namibije, Nemačke, Pakistana, Perua, Slovenije i Češke.

Nastavu realizuje instruktorski tim Centra za mirovne operacije uz podršku komandi operativnih sastava Vojske Srbije i angažovanje gostujućih predavača iz Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije i instruktora iz partnerskih centara za obuku iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Grčke i Mađarske.

Ovo je sedmi put da se Kurs za vojne posmatrače Ujedinjenih nacija realizuje u Republici Srbiji. Dugogodišnja uspešna realizacija kursa, za čije je izvođenje Centar za mirovne operacije sertifikovan od strane Integrisane službe za obuku Ujedinjenih nacija, predstavlja potvrdu kvaliteta obuke u Vojsci Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama.

Povezane vesti