Poseta komandanta Komande združenih snaga NATO-a u Napulju

Utorak, 20.12.2022 | Međunarodna saradnja
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović primio je danas komandanta Komande združenih snaga NATO-a iz Napulja admirala Stjuarta Manča, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

General Mojsilović je sa admiralom Mančom razgovarao o stanju bezbednosti u regionu i svetu i saradnji Vojske Srbije i komande iz Napulja, sa težištem na situaciji u našoj južnoj pokrajini, imajući u vidu da je Kfor u nadležnosti ove komande.

Uz ocenu da saradnja Vojske Srbije i NATO-a doprinosi jačanju međusobnog poverenja i izgradnji mira i stabilnosti u regionu, zaključeno je da treba nastaviti sa razvojem međusobnih odnosa u svim oblastima od zajedničkog interesa i konstatovano da uspostavljeni mehanizmi saradnje to i obezbeđuju.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je, govoreći o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, koju je ocenio kao nestabilnu i nepredvidivu, istakao da Republika Srbija očekuje da Kfor, kao jedini legitimni bezbednosni akter u Pokrajini, osigura bezbednost građana i zaštiti srpsko stanovništvo i naše kulturno-istorijsko i versko nasleđe. General Mojsilović je podsetio na niz jednostranih i provokativnih poteza koje poslednjih godina preduzimaju privremene institucije samouprave u Prištini i ocenio da su takvi postupci u suprotnosti sa naporima koje Republika Srbija i njeni međunarodni partneri ulažu radi smirivanja situacije na terenu i stvaranja sigurnog i bezbednog okruženja na Kosovu i Metohiji.

Admiral Stjuart Manč, koji je istovremeno i komandant pomorskih snaga Sjedinjenih Američkih Država u Evropi i u Africi, će tokom boravka u Srbiji imati odvojene susrete sa vrhovnim komandantom Vojske Srbije i predsednikom Republike Aleksandarom Vučićem, ministrom odbrane Milošem Vučevićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Povezane vesti