Međunarodni kurs napredne prve pomoći

Četvrtak, 28.9.2023 | Međunarodna saradnja
U Centru za obuku logistike u Nišu u toku je međunarodni kurs napredne prve pomoći za pripadnike stranih oružanih snaga.

Kurs pohađaju lekari, bolničari i medicinski tehničari iz Azerbejdzana, Alžira, Austrije, Bosne i Hercegovine, Grčke i Crne Gore koji se na svojim stalnim dužnostima primarno ne bave urgentnim medicinskim zbrinjavanjem. 

Tokom višenedeljne obuke u specijalizovanim kabinetima i na terenu, polaznici se teoretski i praktično osposobljavaju za zbrinjavanje povređenih na mestu nesreće u mirnodopskim i ratnim uslovima, kao i u slučaju elementarnih nepogoda.

Obuku realizuju instruktori iz Čete za obuku sanitetske službe iz sastava Centra, u saradnji sa lekarima-specijalistima iz Vojne bolnice Niš. Programom su obuhvaćeni sadržaji iz oblasti primarne medicinske zaštite od početne procene, preko trijaže, izvlačenja povređenog u bezbednu zonu, pregleda pacijenta po kontrolnoj listi i ukazivanja prve pomoći, do evakuacije kopnenim i vazdušnim putem.

Realizacija ovog kursa kao i drugih oblika usavršavanja za pripadnike logističkih službi stranih oružanih snaga u Centru za obuku logistike predstavlja potvrdu kvaliteta instruktorskog kadra i obuke u jedinicama Vojske Srbije i doprinosi jačanju bilateralnih odnosa sa partnerskim državama.

Povezane vesti