Obuka borbenih timova 72. brigade za specijalne operacije

Četvrtak, 23.2.2023 | Obuka
U okviru redovnog osposobljavanja u zimskom periodu, pripadnici 72. brigade za specijalne operacije ove nedelje su realizovali raznovrsne sadržaje taktičke obuke za izvođenje specijalnih dejstava na kopnu, vodi i pod vodom.

Za potrebe obuke, borbeni timovi bataljona za specijalne operacije „Grifoni“ i „Sokolovi“ iz sastava ove brigade su desantirani helikopterima Ratnog vazduhoplovstva i PVO na udaljene lokacije, gde su u skladu sa svojom namenom rešavali taktičke i vatrene zadatke.

Po posebno razrađenim scenarijima, pripadnici specijalnih snaga su, tokom višednevnih aktivnosti na nepoznatom, zasneženom i zaleđenom terenu, uvežbavali taktičke radnje izviđačkih organa sa borbom u susretu, izvođenje prepadnih dejstava, diverzija i zaseda, evakuaciju vazdušnim putem, te savlađivanje vodenih prepreka. Realizovana su i brojna programska bojeva gađanja iz ličnog naoružanja, na kojima je potvrđen vrhunski nivo vatrene osposobljenosti borbenih timova, a deo jedinice je uvežbavao i izvođenje borbenih dejstava na vodi i pod vodom.

Realizovana obuka deo je kompleksnog sistema obučavanja u 72. brigadi za specijalne operacije koje se izvodi tokom cele godine, u svim taktičkim, vremenskim i zemljišnim uslovima, čime se obezbeđuje vrhunska osposobljenost, fizička pripremljenost i mentalna snaga vojnika i starešina, te visok nivo borbene gotovosti ove elitne jedinice Vojske Srbije.

Povezane vesti