Obilazak Vojnogeografskog instituta

Četvrtak, 18.2.2021 | Iz jedinica
Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, u pratnji načelnika Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove (J-2) Generalštaba Vojske Srbije brigadnog generala Miroljuba Čupića, obišao je danas Vojnogeografski institut – „General Stevan Bošković“.

— U Vojnogeografskom institutu, koji baštini jednu izuzetnu tradiciju, danas sam imao sam prilike da vidim šta je budućnost ove izuzetne ustanove. Ljudi koji ovde rade ovde imaju viziju kako da na najbolji mogući način u narednom periodu, kao što su i do sada, budu snažna podrška Vojsci Srbije, ali i kako da njihovi proizvodi budu u najboljem interesu za Republiku Srbiju i njene građane — rekao je ministar Stefanović.

Data centar Vojnogeografskog instituta je namenjen za stvaranje održivog sistema za čuvanje, distribuciju i skladištenje podataka koje proizvodi Vojnogeografski institut, a kako ministar Stefanović ističe, prioritetni korisnik tih podataka je Ministarstvo odbrane, odnosno jedinice Vojske Srbije.

— Data centar koji je danas svečano pušten u rad pružiće mogućnost da se na njega pohrane svi podaci, sve mape i svi oni detalji koje naši kartografi i geodete izrade tokom cele godine. Očekujemo da ćemo u narednih četiri, pet godina imati mapiranu čitavu Srbiju, da će čitava Srbija dobiti detaljne prikaze i mape koji će faktički onda moći i komercijalno da se koriste — istakao je ministar Stefanović.

Ministar odbrane naglasio i da se razmatra kako daljim investicijama dodatno modernizuje rad Vojnogeografskog instituta, kako bi nastavio da bude u korak sa savremenim svetom, ali i kako obnoviti ljudske resurse Instituta što prijemom novog kadra, što školovanjem kadeta na Vojnoj akademiji.

Na kraju posete, ministar Stefanović je čestitao zaposlenima Vojnogeografskog instituta – „General Stevan Bošković“ na značajnim uspesima koje su postigli i što svojim radom pomažu da naši vojnici budu efikasniji i svoje zadatke izvršavaju na najbolji mogući način.

Povezane vesti