Predsednik Vučić obišao novonabavljena sredstva naoružanja i vojne opreme za Vojsku Srbije

Četvrtak, 23.11.2023 | Iz jedinica
Vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić obišao je danas prikaz novonabavljenih sredstava naoružanja i vojne opreme za Vojsku Srbije na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici. 

Obilasku su prisustvovali ministar odbrane Miloš Vučević i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Želimir Glišović.

Predsednik Vučić je rekao da smo retko u našoj istoriji, u jednom danu, mogli da pokažemo ovoliko novih sredstava.

– Kupili smo 22 radara, a to decenijama Srbija i Jugoslavija nisu kupile. Prikazana su i dva nova španska transportna aviona CASA, a važno je da istaknem da mogu da prevezu 70 vojnika ili 48 padobranaca pod punom padobranskom opremom i da zahvaljujući dvema rampama sa strane mogu mnogo brže da iskoče na borbenu površinu po potrebi. Ovi avioni u značajnoj meri poboljšavaju naše transportne kapacitete i za međunarodne misije i u zemlji, jer je reč o modernim i veoma dobrim avionima – rekao je predsednik Srbije i zahvalio španskim i francuskim prijateljima i partnerima na saradnji.

On je istakao da je danas predstavljen i novi nemački helikopter H-145, za koji se smatra da je „tiši, a bolji nego prethodni“. Prema rečima predsednika Srbije, do septembra sledeće godine još 10 takvih helikoptera treba da stigne.

– Danas ste mogli da vidite i naše modernizovane avione „lasta“ i „orao“, a prikazali smo i 11 Mi-35 helikoptera. Njih šest će u prvoj fazi biti modernizovano do kraja januara, a do kraja leta još preostalih pet, potom sledi druga faza modernizacije. To je ogromno pojačanje za Vojsku Srbije i nastavićemo tako. Gradićemo hangare, jer ranije su avioni stajali napolju i bili izloženi koroziji. Hvala svim partnerima što smo mogli da osnažimo kapacitete Vojske Srbije, bićemo istrajni u tome, bez obzira na pokušaje diskreditacije i napade koji dolaze od onih koji ne vole snažnu Srbiju – rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije zahvalio je narodu naše zemlje koji je „uvek bio uz svoju vojsku, koji je želeo da vidi snažniju vojsku“. Kako je istakao, narednih godina će biti uloženo više nego ove godine, a ova je, prema rečima predsednika Vučića, bila rekordna u istoriji Srbije po pitanju ulaganja u našu zemlju i našu vojsku.

Predsednik Republike govorio je i o dodatnom prijemu vojnika, posebno u specijalne jedinice i osvrnuo se na visoka primanja pripadnika tih jedinica te izrazio nadu da će „to biti privlačno za sve koji vole vojsku, koji su rodoljubivo orijentisani i koji žele pristojno da žive služeći svojoj otadzbini“.

Tokom obilaska, predsedniku Vučiću pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković predstavili su projekte opremanja RV i PVO novonabavljenim sredstvima naoružanja i vojne opreme. Na taktičko-tehničkom zboru u Batajnici bili su izloženi helikopteri Mi-35P i H-145M, modernizovani avioni “orao”, transportni avioni CASA C-295 i avioni „lasta“.

Povezane vesti