Učešće pripadnika Vojske Srbije na vežbi u Nemačkoj

Utorak, 7.9.2021 | Obuka
Pešadijska četa iz sastava Četvrte brigade kopnene vojske nalazi se u Saveznoj Republici Nemačkoj gde će učestvovati na međunarodnoj vežbi „Ukrštene sablje 21“.
 
Cilj vežbe, koja se održava u multinacionalnom centru za obuku „Hoenfels“, je razvoj interoperabilnosti i međusobnog razumevanja kopnenih vojski partnerskih zemalja u toku izvođenja operacija podrške miru. Učešćem na ovoj vežbi unapređuje se sposobnost jedinica Vojske Srbije za realizaciju zadataka iz prve misije na taktičkom nivou.

Vežbu organizuju Evropska i Afrička komanda Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, a ove godine, osim iz SAD i Srbije, učestvuju pripadnici oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Velike Britanije, Mađarske, Moldavije, Italije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Severne Makedonije, Ukrajine i Francuske.

Vojska Srbije je na vežbi „Ukrštene sablje“ prvi put uzela učešće 2012. godine, sa jednim pešadijskim vodom, a od 2016. godine na ovoj vežbi učestvuje po jedna pešadijska četa iz sastava Kopnene vojske.

Povezane vesti