Obuka Bataljona za specijalne operacije „Grifoni“

Petak, 2.7.2021 | Obuka
Pripadnici Bataljona za specijalne operacije „Grifoni“ iz sastava 72. brigade za specijalne operacije realizuju kondicionu obuku za realizaciju namenskih zadataka.

Reč je o naprednoj obuci specijalnih jedinica leti u veranju, ronjenju i samostalnoj ishrani u prirodi, kojom se održavaju i unapređuju sposobnosti za realizaciju zadataka u svim zemljišnim i meteorološkim uslovima.

Na obuci u veranju pripadnici jedinice usavršavaju tehnike kretanja i veranja u planini, prelaz preko vodenih prepreka i spasavanje povređenih na teško prohodnom terenu. Tokom obuke u ronjenju uvežbava se realizacija zadataka pod vodom na dubinama do 40 metara, dok se u okviru samostalne ishrane u prirodi „grifoni“ osposobljavaju za preživljavanje u uslovima kada je redovno snabdevanje hranom otežano ili onemogućeno.

Veliki broj složenih zadataka i raznolikost dejstava koje izvodi 72. brigada za specijalne operacije zahteva od njenih pripadnika visoku fizičku spremnost i mentalnu snagu, zbog čega se u jedinici svakodnevno odvija intenzivna obuka radi očuvanja i unapređenja sposobnosti za izvođenje specijalnih operacija i dejstava u svim zemljišnim, meteorološkim i borbenim uslovima.

Povezane vesti