Obeležavanje praznika službe VOJ i 126. brigade VOJIN

Petak, 18.6.2021 | Iz jedinica
U kasarni „Banjica“ u Beogradu danas je održana vojna svečanost povodom Dana službe vazdušnog osmatranja i javljanja i Dana 126. brigade vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja.

Povodom praznika upriličen je svečani defile jedinica i prikaz naoružanja i vojne opreme, dok su najistaknutijim pojedincima uručena priznanja za odlične rezultate u radu.

Svečanosti je prisustvovao komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković, koji je čestitao praznik pripadnicima jedinice i službe i podsetio na bogatu istoriju vazdušnog osmatranja i javljanja, ispisanu najsvetlijim primerima hrabrosti i požrtvovanja.

Nakon svečanosti položeni su venci na spomen-obeležje u kasarni kojim ova jedinica čuva uspomenu na potporučnike Sinišu Radića i Željka Savičića, poginule tokom NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine.

Dan službe VOJ i Dan 126. brigade VOJIN obeležavaju se u znak sećanja na 18. jun 1915. godine, kada je srpska vrhovna komanda izdala naređenje da se oforme stalne osmatračke signalne stanice radi označavanja pravca leta neprijateljskih aviona.

Povezane vesti