Započela selekcija kandidata za profesionalne vojnike

Ponedeljak, 13.2.2017 | Aktuelnosti

U 19 jedinica Vojske Srbije danas je započela selekcija kandidata za neposredni prijem 500 profesionalnih vojnika iz evidencije regionalnih centara Ministarstva odbrane.

Prijavljivanje kandidata, kojih je bilo više od 1000,  realizovano je u jedinicama Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Komande za obuku, kao i u jedinicama neposredno potčinjenim upravama Generalštaba Vojske Srbije. 

Jedan od primera današnjeg prijavljivanja je i Garda, gde će od 113 prisutnih kandidata koji su se prijavili na konkurs za prijem, 59 najboljih, nakon psihofizičkih i drugih provera, biti primljeno u elitnu jedinicu Vojske Srbije.

Potpukovnik Čedo Rajković, pomoćnik komandanta za podršku, pozdravljajući kandidate za prijem, u ime komandanta Garde, general-majora Milomira Todorovića, poželeo im je puno uspeha tokom selekcije.

– U jedinici ste koja baštini jednu od najdužih tradicija u Vojsci Srbije, prepoznatljivu u zemlji i inostranstvu, koja u svim svečanim prilikama, tokom poseta stranih zvaničnika, i ostalim, ima posebnu čast i obavezu da dostojno predstavlja našu Vojsku–istakao je potpukovnik Rajković.

Predsednik Komisije za realizaciju neposrednog prijema kandidata u Gardu, načelnik Odseka za ljudske resurse u toj jedinici, potpukovnik Dejan Veljović, upoznao je kandidate sa uslovima i kriterijumima za prijem, kao i sa planom aktivnosti tokom predstojećih provera. 

– Zadatak je da odaberemo najbolje, a od 59 primljenih, 49 će biti raspoređeni kao strelci u rodu pešadije, dok će 10 obavljati posao vozača u saobraćajnoj službi.

Predstavljajući članove komisije i opisujući tok selekcije, koja će trajati do kraja maja, on je najavio da će tokom dana, u skladu sa odobrenim kriterijumima i merilima, biti obavljen opšti lekarski pregled, provera fizičkih sposobnosti i razgovor s komisijom. 

– Svako merilo je eliminacionog karaktera, i na kraju ćemo na objektivan način, na osnovu najboljih rezultata fizičke provere, analize psiholoških kapaciteta, kao i nivoa školovanja i usavršavanja, odabrati najbolje kandidate – rekao je potpukovnik Veljović, najavljujući da će rezultati bezbednosne provere, koja za Gardu traje tri meseca, biti poznati polovinom maja.

Komisije završavaju svoj rad tako što nadležnim starešinama koje donose odluku o izboru, dostavljaju listu najbolje rangiranih kandidata, nakon čega sledi prijem, prvo na probni rad od 6 meseci a nakon toga se ugovori potpisuju na tri godine, do navršenih 40 godina života, a za pojedine specijalnosti do 50. godine, na osnovu odluke ministra odbrane.

Povezane vesti