Vežba „Teja 2017“ u Centru za obuku putem simulacija

Četvrtak, 27.4.2017 | Obuka

U Centru za obuku putem simulacija, u beogradskoj kasarni „Banjica 2“ u toku je petodnevna trostepena, jednostrana komandno-štabna vežba, podržana računarskim simulacijama „Teja 2017“.

Reč je o prvoj vežbi ovakvog tipa na kojoj učestvuju polaznici 60. klase Generalštabnog i 63. Komandno-štabnog usavršavanja.

Po rečima rukovodioca vežbe, pukovnika Zorana Kneževića, aktivnost je specifična i zbog toga što su oficiri formirali komandu privremenog sastava, namenski, isključivo u svrhu obučavanja. 

– Komanda funkcioniše kao stvarna, uvežbana i zadejstvovana, kao da živi i radi već duže vreme, rekao je pukovnik Knežević i dodao da se sve odvija prema predviđenom planu i veoma uspešno.

Planiranje vežbe, koja je trostepena jer se vežbaju tri nivoa komandi, započelo je u oktobru prošle godine, a učesnici su, osim pripadnika Vojske Srbije, i predstavnici Žandarmerije i Crvenog krsta.

– Osim Centra za obuku putem simulacija, vežbu je podržala i Kopnena vojska, koju predstavlja 40 oficira i podoficira, računarskih operatera, koji po odlukama komandira i komandanata vode jedinice. Tu su i nastavnici iz Škole nacionalne odbrane, dekanata Vojne akademije, katedre operatike, koja je i planirala aktivnost, katedri taktike, menadzmenta i logistike – kaže pukovnik Jadranko Jukić, rukovodilac tima za kontrolu i analizu koji veoma uspešno ocenjuje dosadašnji tok vežbe. 

Povezane vesti