Poseta komandanta Nacionalne garde Ohaja

Četvrtak, 7.9.2023 | Međunarodna saradnja
Na osnovu plana međunarodne saradnje Ministarstva odbrane Republike Srbije u službenoj poseti našoj zemlji boravi komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Heris.

General Heris je danas posetio Generalštab Vojske Srbije gde je sa načelnikom Generalštaba generalom Milanom Mojsilovićem razgovarao o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i mogućnostima za dalje unapređenje bilateralne vojne saradnje.

Tokom razgovora je istaknuto da je saradnja Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, koja je uspostavljena pre 17 godina u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i SAD, razvijena i sadržajna i da se konstantno unapređuje. Posebno je naglašen značaj zajedničkih aktivnosti u domenu obuke, razvoja podoficirskog kora i sajber odbrane za dostizanje interoperabilnosti i podizanje nivoa operativnih sposobnosti oružanih snaga.

Sagovornici su se saglasili da se proširivanjem saradnje sa vojnog i na civilni sektor otvaraju nove mogućnosti unapređenja odnosa, posebno kroz realizaciju različitih projekata humanitarne asistencije, kojima se stvara dugogodišnji pozitivan efekat na život građana Republike Srbije. U prilog ovoj činjenici govori i današnje potpisivanje Protokola o saradnji Republike Srbije i američke savezne države Ohaja upriličeno u Privrednoj komori Srbije, koji predstavlja novi okvir za dalji razvoj odnosa u oblastima od zajedničkog interesa.

Pre zvaničnih razgovora u Generalštabu, generala Herisa primio je i vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić.

U nastavku posete, komandant Nacionalne garde Ohaja će imati sastanak sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i obići će deo jedinica Vojske Srbije.

Povezane vesti