Dan vojnih veterana

Ponedeljak, 4.12.2023 | Kultura i tradicija
U komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije danas je nizom komemorativnih aktivnosti obeležen 4. decembar — Dan vojnih veterana, u znak poštovanja i sećanja na ratnike koji su se borili za slobodu otadzbine.

Svečana akademija tim povodom održana je u Domu Garde, uz prisustvo ministra odbrane Miloša Vučevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, njihovih kolegijuma, predstavnika državnih institucija, veteranskih udruženja, verskih zajednica i vojno-diplomatskog kora, vojnih veterana i brojnih visokih zvanica. 

U okviru obeležavanja praznika, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije su u više gradova i opština položile vence i cveće kraj spomen-obeležja starešinama i vojnicima stradalim u oslobodilačkim i odbrambenim ratovima i učestvovale u komemorativnim svečanostima na lokalnom nivou.

Dan vojnih veterana obeležava se u spomen na datum kada je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu i kada je 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo zvanje „stari ratnik“, odnosno vojni veteran.

Povezane vesti