General Draganić i ambasador Skot u bazi „Jug“

Ponedeljak, 18.4.2016 | Obuka

Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot obišli su danas bazu Vojske Srbije „Jug“ i potom prisustvovali delu zajedničke obuke inžinjerijskih jedinica VS i Evropske komande OS SAD.

Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot obišli su danas bazu Vojske Srbije „Jug“ i potom prisustvovali delu zajedničke obuke inžinjerijskih jedinica VS i Evropske komande OS SAD na poligonu „Borovac“ i strelištu „Vrtogoš“.

Zahvaljujući ambasadoru SAD na podršci u opremanju baze „Jug“ i sagledavajući rezultate obuke na terenu, zamenik načelnika Generalštaba VS general-potpukovnik Jovica Draganić je rekao:

– Obuka inžinjeraca u bazi „Jug“ organizovana je kvalitetno i realizovana u potpunosti. Kroz ovu obuku, u kojoj su učestvovali i pripadnici 15. inžinjerijskog bataljona Evropske komande Oružanih snaga SAD, stekli smo nove vrednosti koje se ogledaju u infrastrukturnom uređenju strelišta i poligona na bazi „Jug“, koju, kao što je poznato, opremamo zahvaljujući pomoći SAD. Upravo smo pri kraju tog projekta i možemo reći da će baza postati značajan činilac za razmeštaj i organizaciju života i rada pripadnika Vojske Srbije, ali i za organizaciju međunarodnih vežbi i za čitav ovaj region, rekao je general Draganić.

Obraćajući se novinarima posle obilaska dela jedinice koja učestvuje u obuci na poligonu i strelištu baze „Jug“, ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot je rekao:

– Ovde smo imali priliku da vidimo rezultate zajedničke obuke pripadnika Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD. Ova aktivnost je još jedan korak na dugom putu pripremanja ove inžinjerijske jedinice za mirovne operacije. U okviru naše pomoći u ostvarivanju tog cilja poslali smo naše vojnike iz Evropske komande, koji pomažu srpskim kolegama da savladaju obuku u upravljanju i održavanju inžinjerijskih mašina koje ćemo uskoro donirati Vojsci Srbije, kazao je ambasador Skot.

Cilj obuke koja se realizuje na poligonu „Borovac“ i strelištu „Vrtogoš“ je unapređenje sposobnosti inžinjerijske čete opšte podrške Vojske Srbije deklarisane za učešće u mirovnim operacijama i razmena iskustava u izvršavanju zadataka inžinjerijskih jedinica.

Povezane vesti