Obuka na savremenim sistemima za protivvazduhoplovnu borbu

Sreda, 19.7.2023 | Obuka
Pripadnici artiljerijsko-raketnih jedinica Vojske Srbije za protivvazduhoplovna dejstva realizuju, na poligonu „Pasuljanske livade“, intenzivnu obuku i bojeva gađanja ciljeva na zemlji i u vazdušnom prostoru iz novouvedenih  i modernizovanih sistema PVO malog dometa.

Opšti cilj je osposobljavanje pojedinaca, borbenih posluga i instruktora za rukovanje, osnovno održavanje, izvršenje gađanja i realizaciju obuke na savremenim sistemima koji će doprineti efikasnijem vođenju protivvazduhoplovne borbe.

Obuka se realizuje na sistemima „pasars“, „pasars S-2M“ i „NTV-CU“ sa raketama „šilo“, a težište je na uvežbavanju praćenja ciljeva u vazdušnom prostoru, te radnji i postupaka pre, za vreme i nakon izvršenja gađanja. U realizaciji obuke učestvuju i stručna lica iz Vojnotehničkog instituta.

Modernizacijom sistema unapređene su mogućnosti za otkrivanje ciljeva u vazdušnom prostoru, upravljanje vatrom artiljerijskih i raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva, dejstvo noću i u složenim meteorološkim uslovima, kao i efekat projektila na cilj.

Sve to će, uz vrhunsku osposobljenost pojedinaca i borbenih posluga, čemu je sada dat prioritet, unaprediti zaštitu snaga Vojske Srbije od pretnji iz vazdušnog prostora, a time i sposobnosti za vođenje napadnih i odbrambenih operacija u svim vremenskim i taktičkim uslovima.

Realizaciji sadržaja obučavanja i gađanju ciljeva na zemlji i u vazdušnom prostoru danas je prisustvovao ministar odbrane Miloš Vučević, sa saradnicima.

Povezane vesti