Pripadnici 246. bataljona ABHO u dekontaminaciji poplavljenih područja

Petak, 30.5.2014 | Civilno-vojna saradnja

Pripadnici 246. bataljona ABHO, kojim komanduje potpukovnik Zoran Vukadinović, proteklih dana angažovani su na zadacima biološke dekontaminacije i dezinfekcije terena i objekata, na područjima sa kojih se povukla voda koja je nedavno poplavila mnoge krajeve Srbije. Na zadacima otklanjanja posledica poplava angažovano je 147 starešina i vojnika 246. bataljona ABHO.

Pripadnici 246. bataljona ABHO, kojim komanduje potpukovnik Zoran Vukadinović,  proteklih dana angažovani su na zadacima biološke dekontaminacije i dezinfekcije terena i objekata, na područjima sa kojih se povukla voda koja je nedavno poplavila mnoge krajeve Srbije.

Na zadacima otklanjanja posledica poplava angažovano je 147 starešina i vojnika 246. bataljona ABHO , sa 38 specijalnih i transportnih motornih vozila. Oni su uspeli da za dva dana obave biološku dekontaminaciju i dezinfekciju više od 3300 ara kontaminiranih površina, komunikacije u dužini od 80400 metara i dezinfekciju 120 objekata u opštinama Trstenik, Paraćin, Smederevska Palanka, Obrenovac, Loznica, Stalać, Jagodina i Svilajnac. 

Danas 8 odeljenja iz sastava 246. bataljona ABHO nastavlja sa biološkom dekontaminacijom i dezinfekcijom u Paraćinu, Loznici i Obrenovcu.

Ova jedinica Kopnene vojske opremljena je i osposobljena da samostalno i u sastavu drugih struktura Vojske Srbije izvršava zadatke atomsko-biološko-hemijskog obezbeđenja.

Starešine i vojnici 246.bataljona ABHO, u toku vanredne situacije, bili su angažovani i na vodosnabdevanju u Ražnju, Pojatama, Trsteniku, Ćupriji, Ćićevcu i selu Obrež u opštini Varvarin. Stanovnicima tih naselja obezbedili su 327 tona pijaće vode, koju su dostavljali auto-cisternama ACV M03, ACV M70 i ACD M78, koje su kapaciteta od 1100 do 3000 litara. Vodosnabdevanje se nastavlja u Ražnju, Pojatama i Obrežu.

Kruševački abehajci su u Paraćinu i selima Končarevo, Trnava i Bresje u opštini Jagodina evakuisali 78 lica, podelili 500 paketa hrane i napunili više stotina vreća sa peskom. U Končarevu su ispumpali 23 hiljade tona vode iz 121 objekta i sa poplavljenog zemljišta, iz dvorišta i okućnica.

Kada je i gradu Kruševcu, u kome locira njihova jedinica, zatrebala pomoć, ojačavali su nasipe u rejonu Jasičkog mosta.

Povezane vesti