Polaganje venca na Avali povodom Dana državnosti

Četvrtak, 15.2.2024 | Kultura i tradicija
Povodom Dana državnosti Srbije, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i komandanta Garde brigadnog generala Nikole Dejanovića, venac na Spomenik neznanom junaku na Avali položio je izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije — ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Posle ceremonije polaganja venca, uz počasni stroj Garde i intoniranje državne himne, ministar Selaković upisao je u spomen-knjigu:

„Sloboda je bila i ostala i biće ideja vodilja i glavna vrednost za koju su se borile, bore i za koju će se boriti generacije građana Srbije napajajući se primerom junaštva srpskih ustanika iz 1804. i 1815. godine i mudrostima političke i diplomatske veštine ustavotvoraca iz 1835. godine.

Srpskom narodu i svim građanima Srbije država je bila i biće garant slobode, a sloboda šansa za razvoj i napredak. Živela Srbija!“

Srbija danas nizom manifestacija obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na Sretenje 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i u znak sećanja na isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

Povezane vesti