Prijemi u Generalštabu povodom vojnih praznika

Petak, 11.9.2020 | Kultura i tradicija
Povodom predstojećih vojnih praznika, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković primio je danas delegacije artiljerije, vojne policije, intendantske, tehničke i saobraćajne službe.

General Cvetković je u razgovoru sa delegacijama čestitao praznike i izrazio uverenje da će, vođeni svetlim primerima generacija vojnika i starešina koji su gradili vojsku pre nas, artiljerci, vojni policijaci i pripadnici logističkih službi i dalje požrtvovano i profesionalno pružati pun doprinos jačanju sposobnosti Vojske Srbije.

Dan artiljerije se slavi 14. septembra u spomen na dan kada je, 1918. godine, počela artiljerijska priprema proboja Solunskog fronta.
 
Dan vojne policije se slavi 14. septembra u spomen na dan kada je, 1955. godine, formirana vojna policija u Jugoslovenskoj narodnoj armiji.

Dan intendantske službe se slavi 14. septembra u spomen na dan kada je, 1885. godine, ministar vojni izdao naredbu o Glavnom intendantstvu i administraciji Vrhovnog štaba.

Dan tehničke službe se slavi 15. septembra u spomen na dan kada je, 1891. godine, u barutani „Obilićevo“ kod Kruševca, započela proizvodnja nitroceluloznog (bezdimnog) baruta.

Dan  saobraćajne  službe  se slavi 15. septembra u spomen na dan kada je 1908.  godine  kralj  Srbije izdao Ukaz o formiranju saobraćajne službe.

Povezane vesti