Akcija Otvoreni dan 204. vazduhoplovne brigade na aerodromu Batajnica

Subota, 1.10.2016 | Civilno-vojna saradnja

Na batajničkom aerodromu danas je u organizaciji 204. vazduhoplovne brigade oržana akcija „Otvoreni dan“.

Na batajničkom aerodromu danas je u organizaciji 204. vazduhoplovne brigade oržana akcija "Otvoreni dan". Ova manifestacija, koja se organizuje već nekoliko godina uzastopno, prilika je da se građani i šira javnost upoznaju sa naoružanjem i vojnom opremom koju koristi RViPVO Vojske Srbije, kao i sa zadacima i misijama koji su dodeljeni 204.vazduhoplovnoj brigadi.

 

Posetioci su na aerodromu mogli da razgledaju lovečke avione MiG-21 i MiG-29, školsko - borbeni Super Galeb G-4, školske Utva 75 i Lasta, lovac-bombarder Orao - goste iz 98. vazduhoplovne brigade, „Pajper Seneka“, „Antonov 26“ helikoptere Gazela i novoisporučene višenamenske  Mi-17V5, raketni sistem Neva iz 250. raketne brigade za PVD, sredstva veze 126. brigade VOJIN, kao i opremu pripadnika 63. padobranskog bataljona. Najmlađi posetici su tokom skoro celog trajanja akcije strpljivo stajali u redu kako bi ušli u pilotske kabine aviona i helikoptera i naravno ovekovečili taj trenutak fotoaparatom ili kamerom.      Najatraktivniji deo, letački program vazduhoplova već tradicionalno je počeo skokom padobranaca 63. bataljona Specijalne Brigade iz helikoptera koji su nosili zastave Srbije, Vojske Srbije i 63. bataljona. Major Aleksandar Marjanović iz 101. eskadrile 'Vitezovi' prikazao je svoje letačko umeće i mogućnosti aviona Mig-29, a njegove kolege iz 252. školsko trenažne avijacijske eskadrile "kurjaci sa Ušća" letenje u formaciji tri aviona "Super galeb" kao i simulaciju napada na cilj na zemlji.

 

Helikopterske posade iz 890. mešovite helikopterske eskadrile "Pegazi" veoma su atraktivno, u sadejstvu sa pripadnicima Specijalne brigade, demonstrirali akciju spašavanja oborenog pilota (koji je prethodno „iskočio“ iz školskog aviona). Specijalci su „spašenog“ pilota evakuisali u helikopter Mi-17V5 dok je iznad kružila „Gazela“ kao podrška akciji izvlačenja.   Uz više hiljada građana i predstavnika medija, Otvoreni dan 204. vazduhoplovne brigade posetio je brigadni general Duško Žarković, zamenik komandanta RViPVO predsednici okolnih opština i predstavnici civilnih organizacija. Među gostima su bili i Tijana Bogdanović, osvajač srebrne medalje u tekvondou na olimpijskim igrama u Riju; "bronzani" paraolimpijac Mitar Palikuća, nekadašnji pripadnik 204. brigade, glumci iz serije "Vojna Akademija" Bojan Perić i Branko Janković.

Pogledajte foto-galeriju

Povezane vesti